Peter Häggström Lindecrantz den före detta olympiern och svenske mästaren i friidrott tog fram en jubileumskollektion till klubben IK Ymer i samband med deras 100-årsdag. Peter som alltid hade haft ett stort intresse för mode utöver friidrotten blev inspirerad till att ägna mer tid åt hans andra intresse och bestämde sig för att designa fler plagg. Plaggen blev en hel kollektion och 2017 grundade Peter företaget YMR Track Club. Förutom intresset för design ville Peter även skapa premiumkläder med stort fokus på närproduktion och minskat klimatavtryck. Idag sker en stor del av produktionen i Sjuhärad i Sverige. Enligt Peter själv har hjälpen från rådgivande aktörer betytt mycket i uppstarten av företaget. 

Berätta om YMR Track Club för de som inte känner till bolaget!

Jag startade i gång YMR Track Club 2017. Vi säljer premium träningskläder främst via vår hemsida ymrtrackclub.com. Vi jobbar mycket med hållbarhet och närproduktion, vilket sticker ut i den här branschen.

Vilken är din roll i bolaget?

Jag har gjort och gör det mesta i YMR Track Club, men min officiella titel är VD. Idag är vi fyra anställda, så jag kan mer och mer fokusera på att vara VD.

Hur kom du på idén?

Jag såg att det finns alldeles för få varumärken i vårt segment som erbjuder premiumkläder med ett minskat klimatavtryck.

Har intresset för att designa plagg alltid funnits hos dig? Eller hur kommer det sig att du gick från svensk mästare i friidrott till att starta YMR Track Club?

Jag har alltid haft ett stort intresse för mode utöver att vara friidrottare. Drömmen av att skapa något unikt och annorlunda har funnits där i många år. Jag tror säkert att jag har påverkats en hel del av att jag har vuxit upp i Sveriges Textilhuvudstad Borås.

Vilken hjälp fick du av olika rådgivande aktörer i starten av bolaget och möjligtvis även senare?

Jag har fått hjälp av både Almi och av Inkubatorn i Borås, vilket har betytt en hel del. Det har varit allt från strategi till mer praktiska frågor.

Vad har den rådgivning du har fått betytt för dig och bolagets utveckling?

Jag tror att de första stegen man tar som företagare är väldigt viktiga och där har det betytt mycket att ha rådgivning.

På er webbsida beskriver ni hur ni arbetar för att er produktion ska bidra med ett minskat klimatavtryck. Hur går produktionen till?

Vi är unika på det sättet att vi producerar mycket nära. Det vill säga i Sjuhäradsbygden. Här gör vi alla våra tyger och nu släpper vi också kollektionen Ängsö där både tyg och sömnad sker i Sverige. Med kortare frakter minskar vi klimatavtrycket, men vi skapar också arbetstillfällen.

Kan du berätta om hur er tillväxtresa? Hur skulle du beskriva er resa från ett nystartat bolag till den storlek ni är idag?

Vi har fått väldigt fin respons från våra kunder och idag har vi en kollektion och en hemsida som är väldigt bra. Vi har som många andra fått hantera barnsjukdomar i allt från hemsida till plaggen vi säljer. Det har krävt tålamod och långsiktighet. Vi har också fått hantera utmaningar kring både pandemin och den kris vi ser just nu. Inte alltid helt enkelt, men vi har ett långsiktigt tänk om att skapa både ett bolag och plagg som håller länge.

Har du några tips och råd till andra som går i tankar att starta företag men som inte vet hur de ska komma i gång?

Var förberedd på att det krävs mycket jobb att starta eget. Ta råd från andra men våga också följa din egen magkänsla. Försök att hitta en lucka i marknaden och sätt både korta- och långa mål.