Tamara växte upp i Tyskland vid den franska gränsen tillsammans med sina två bröder och sin mamma. Med en mamma som var mycket äventyrlig så spenderade familjen mycket tid ute i naturen och på olika aktiviteter. Efter avslutade studier och att Tamara träffat sin man så bestämde de sig för att flytta till Sverige. Strax innan flytten besökte Tamara en höghöjdsbana i Tyskland och uppmuntrades av ägarna att starta en egen i Sverige. Någon månad efter flytten till Sverige valde Tamara att ta kontakt med Drivhuset, som är rådgivare och en del av Företagsstart Sjuhärad, för att få hjälp med sina frågor kring uppstarten av företaget. Året därpå startade Tamara sin första höghöjdspark Upzone i Borås. Idag driver hon flera parker runt om i Sverige och företaget har även breddat sin verksamhet inom upplevelsesektorn bland annat genom att ha startat en Combat Archery Tag Arena och ett Mobile Escape Game.

Hur kom du på idén till att starta Upzone?
– Strax innan jag och min man flyttade till Sverige besökte vi en höghöjdsbana. De hade nyligen öppnat, bara två år tidigare. När vi var där pratade jag med ägarna och berättade att jag skulle flytta till Skandinavien. De berättade att de såg en marknad för höghöjdsbanor i Skandinavien och uppmuntrade mig till att öppna en själv. Jag tyckte att det var en helt galen rekommendation eftersom jag var student och hade ingen erfarenhet av branschen. Dessutom hade jag 2000 kronor på kontot, kunde ingen svenska och den enda person jag kände i Sverige var min man. Det var helt enkelt inte de bästa förutsättningarna för att starta eget företag.

Efter flytten ville Tamara överraska sin man med att ta med honom till en höghöjdsbana och upptäckte att det inte fanns några i södra Sverige. De enda banorna hon hittade fanns i Stockholm och Uppsala och de var främst inriktade mot företag och stora gruppaktiviteter.
– Det fanns ingen bana för födelsedagsaktiviteter med 1-2 personer. Då fick jag en tanke om att jag kanske skulle våga att starta min egen park ändå. Jag älskade höghöjdsbanor när jag var i Tyskland. Jag tyckte själv att det var jätteskoj. Jag googlade och fick sedan hjälp via Drivhuset, Connect Väst och Almi. Sedan vann jag även stipendiet hos Spira, Curamus och Venture Cup för bästa affärsidé. Jag gjorde en språngbräda och fick hjälp av Almi med finansieringsbiten, säger Tamara.

Hur har rådgivningen hjälpt dig i ditt företagande?
– Jättemycket! Förutom att jag blev stärkt i mina idéer och tankar, så har jag fått ett nätverk, ett kontaktnät. Jag fick hjälp att bolla affärsidén och hjälp med prissättning. Jag fick även möjligheten att ha ett kontor. Marknadsföringsmässigt så har Drivhuset och andra aktörer även nämnt Upzone i väldigt många sammanhang, så att synas har jag också fått fantastiskt mycket hjälp med, berättar Tamara.

Hur har idén utvecklats under resans gång, från att du fick idén till där du är idag?
– När jag startade hade jag inga tankar på franchise. Först tänkte jag bara att ha en park i Borås. Sedan har det utvecklats från att ha gått från en till flera parker, till att jag har även har öppnat franchiseparkerna. Vi har idag 10 anläggningar runt om i Sverige. Framöver kommer vi dock växa med fler egna enheter. 2 varje år finns i vårt strategiska mål.

Sedan har vi produktutvecklat mer nu och även öppnat Combat Archery Tag Arena och ett Mobile Escape Game. Vi går väldigt mycket in i upplevelsesektorn och jobbar inte längre bara med höghöjdbanor.

Vi satsar hårt på företagsmarknaden där vi nu även erbjuder teambuildingaktiviteter för att stärka team och samarbete. Mobile Escape Game är en av flera produkter. För grupper och företag erbjuder Upzone även Mobile Escape Games som är en portabel variant av ett Escape Room och som kan anordnas på valfri plats.

Vad är din roll i företaget idag?
– Jag jobbar mycket med ekonomi i företaget idag, bokföring, att sätta mål och budget. Sedan jobbar jag som produktutvecklare. Hitta nya produkter, nya marknader, nya franchise och nya platser. Så jag jobbar inte med mina egna enheter, jag har 5 anställda som driftar mina parker. Jag jobbar fortfarande ganska mycket operativt för jag har väldigt mycket spetskompetens i allt och hjälper till på de olika avdelningarna, men mitt huvudsakliga fokus är ekonomi, kundservice, marknadsföring och produktutveckling. Jag är visionären i företaget, som arbetar med hur vi ska växa, hur vi ska utvecklas, hur vi ska fortsätta. Sedan är jag den typiska problemlösaren i vårt företag.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för er?
– Det beror på vart man är. I parken, där tar man hand om kunderna och inspekterar banan, är ute med gästerna, instruerar dem och har uppsikt. Jobbar man som Park Manager, då har man även inspektion och för statistik om besökarna. På Head Office handlar det om att ta emot kundsamtal och boka in gästerna och jobba med marknadsföring och sociala medier. Sedan har vi The Academy, det är där vi utbildar andra i branschen som har höghöjdsbana. Vi har ett samarbete med Realgymnasiet, som utbildar sina elever hos oss. De har fått ett program som är inriktat på arbete med höghöjdsbana. Vi kommer att utbilda deras elever så att de kan bli anställningsbara inom höghöjdsbanabranschen. Jag själv arbetar med produktutveckling just nu, tar fram nya spel. Vi kommer även att ha företagsaktiviteter på marknaden där företag kan göra aktiviteter för att samarbeta och teambuilda, berättar Tamara.

Vad är det bästa med att driva företag?
– Det bästa är att se hur företaget utvecklas, se hur det växer. Att ha nöjda gäster, nöjd personal tycker jag är kul, men framför allt utveckling. Att se hur man går från att jobba själv, till att ha 50 anställda och 4 parker, det är kul. Att man själv kan jobba visionärt och på att följa sin dröm. Jag älskar mitt jobb, jag tycker det är jätteskoj. Det är väldigt utvecklande för mig. Det händer mycket nytt hela tiden, säger Tamara.

Vad är dina tips till någon som är sugen på att starta eget men som inte vågar ta steget?
– Jag tycker det är viktigt att man söker hjälp. Det finns mycket hjälp att få och många organisationer som kan hjälpa till och även mycket finansieringsmöjligheter. Sedan tycker jag också det är viktigt att man vågar bolla sin affärsidé med andra. Många blir rädda och vågar inte prata om sin idé för att de är rädda att andra ska ta den. Se det i stället som samarbetsmöjligheter, i stället för att vara ensam så är man gemensamt stark. Var också förberedd på att det kommer bli tufft i några år. Det kan vara bra att vara mentalt inställd på det. Man kommer göra många misstag och man måste våga göra misstag. Men framför allt ta hjälp och försök hitta personer att jobba med som är bättre än dig själv. Det kan vara nyckeln till framgång, säger Tamara.