En  Ar

Från en fiskeby på Islands västkust till en butiksgård i Bollebygd

Tryggví och Kristina såg ett behov av Isländsk fisk på den svenska marknaden och startade Grimsis.

Hej Tryggví! Vill du berätta lite om dig själv?
Jag heter Tryggví Óttarsson och driver Grimsis tillsammans men min fru Kristina. Vi importerar fisk från Island och driver en liten butik i Bollebygd. Jag växte upp i en fiskeby som ligger på Islands västkust, där bodde jag största delen av mitt liv. Vi flyttade till Sverige 2008.
Redan som 12 åring var jag verksam inom fiskbranschen, det blev många somrar på fiskebåtar. Efter att jag utbildat mig fick jag förfrågan om att gå in som VD på Islands största fiskauktion. När jag började var det inte lika stort som det är idag. Jag var anställd som VD i 16 år och fick vara med och bygga upp företaget från grunden. Men Kristina är från Sverige och efter ett tag saknade hon sitt hemland, därför bestämde vi oss för att flytta hit.

När vi bestämt oss för att flytta till Sverige började jag fundera över mina möjligheter gällande jobb. Jag hade jobbat som VD i många år och jag kunde inte riktigt tänka mig att vara anställd. Det gjorde att vi startade Grimsis 2005. Tre år innan i flyttade till Sverige. Vi fick hjälp av Kristinas föräldrar att driva företaget. De hjälpte oss genom att testa marknaden innan vi flyttade.

Idag har vi en liten butik som vi öppnade 2010. Men huvudsakligen är vi en grossistfirma. Vi importerar fisk, packar om dem i konsumentförpackningar och levererar till våra återförsäljare. Vi importerar även isländskt lammkött och godis.

Vad ligger bakom din affärsidé? Hur föddes den?  
Kristinas föräldrar brukade organisera resor till Island där turisterna kunde åka Island runt med buss. De brukade komma och besöka mig på fiskauktionen och jag visade dem runt. Jag såg turisternas stora intresse för den isländska fisken och vår fiskepolitik. Där föddes idén om att importera fisken till Sverige. Vi såg ett behov och ett intresse för produkten.

Hur skiljer sig den isländska fiskepolitiken mot den svenska?
Runt Island har vi 200 nautiska mil där bara isländska båtar får fiska. En serie konflikter med Storbritannien under 70-talet ledde till slut fram till detta. Vi har en unik fiskehållning för att fisken ska ha det så bra som möjligt. Vi styr fångsten för att undvika att överfiska. Man får max fiska 20% av beståndet, vilket har gjort att det är väldigt starka bestånd runt Island. Trål används inte eftersom det förstör botten där fisken leker (förökar sig). Vi har också en period under april som vi kallar för ”föräldraledigheten” för torsken. Denna period stoppas allt fiske runt Island för att fisken ska få leka ifred. Detta är unikt med det isländska fisket.

Vad är den största skillnaden mellan att vara anställd och egenföretagare? Vilka är för- och nackdelarna?
Det har ju både positiva och negativa sidor. Några exempel på negativa saker är ju att din privatekonomi är helt beroende av hur företaget går. Du kan aldrig stämpla ut och jobbet följer alltid med dig. Det är många, långa timmar som läggs på företaget. Men det positiva och roliga är ju friheten! Det är väldigt tillfredsställande och roligt när det går bra. När det går bra går större del av vinsten till dig själv

Hur ser en normal dag ut för dig som egenföretagare?
Eftersom vi är en väldigt liten verksamhet med fyra anställa gör nästan alla allt. Man får hoppa in där det behövs. Jag jobbar med planering, ekonomi, personalfrågor, men jag packar och levererar också.

Vilka mål och visioner har du med din verksamhet?
Innan dessa oroliga tider hade vi helt andra mål än idag. Vi tänkte satsa; nya förpackningar, kampanjer, försöka växa. Men tyvärr så får vi just nu bara hålla i gång och har inte planerat för någon expansion.

Har du några tips och råd till andra som går i tankar att starta företag men som inte vet hur de ska komma i gång?
Ja! Det är väldigt viktigt att du undersöker och analyserar marknaden innan du startar. Titta på om det finns ett behov på marknaden för din tjänst/produkt? Vi testade ju som sagt marknaden i tre år innan vi flyttade till Sverige. Så testa marknaden, se om folk är villiga att köpa det du säljer.

Intresserad av att veta mer om Grimsis?
https://www.grimsis.se
Mail: info@grimsis.se
Telefon: 033-28 90 95

Kristina och Tryggvi