Starta företag

Det finns flera saker att tänka på när du vill starta företag. Här nedan ger vi dig grundläggande information och råd kring hur du går tillväga. Behöver du ytterligare stöd i processen kan du kontakta någon av våra rådgivare för ett kostnadsfritt möte.

Vad är ett företag?

Ett företag är en organisation som bildas för att sälja varor eller tjänster med målet att tjäna pengar. Det kan ägas av en individ, flera individer eller aktieägare. Företagets struktur påverkar man hanterar juridiska och finansiella frågor. Det centrala i ett företag är förmåga att förstå och tillgodose kundbehov, vilket ofta kräver marknadsföring och strategier. Ett företag måste även sköta sin ekonomi. Bland annat budgetering och bokföring, samt följa lagar och regleringar.

Vilka former finns det?

Det finns många olika företagsformer. De allra vanligaste är:

Ett aktiebolag är en egen juridisk person. Det innebär att om företaget går dåligt, riskerar du bara de pengar du investerat och inte dina personliga tillgångar. Aktiebolag kan sälja sina aktier för att samla in pengar för att växa och utvecklas. De som äger aktier kan också få en del av företagets vinst, även kallat utdelning.

En enskild firma är en företagsform där bara en person kan äga företaget. I en enskild firma är det ägaren som är personligt ansvarig för eventuella skulder och juridiska frågor. Det är en populär företagsform för småföretagare eftersom det är lätt att starta och har enklare regler för bokföring och administration. Men kom ihåg, eftersom du och företaget juridiskt sett är samma sak, påverkas dina personliga tillgångar om företaget får ekonomiska problem.

Utöver aktiebolag och enskild firma finns ett antal andra företagsformer. De två som du kan stöta på är:

Ekonomisk förening (EkF) kan vara fördelaktigt när ni är flera stycken som skall dela på till exempel en lokal (vill du veta mer så kontakta gärna våra rådgivare som är kopplade till Coompanion). 

Kommanditbolag (KB) används idag främst av vissa konsultbolag men oftast är det bättre att starta ett aktiebolag.

VIKTIGT!

För vissa typer av företag krävs ett eller flera tillstånd.

Om du skall hantera mat, alkohol eller cigaretter så måste du har tillstånd. Detta sköts vanligen av den kommun där du är verksam. Kolla gärna med din kommun redan innan du startar så du vet vad som krävs!

Hur startar jag?

Vi rekommenderar alltid att du har en affärsplan på plats innan du registrerar ditt företag. Din affärsplan kommer du kunna använda både vid registrering och kontakt med banken för att öppna företagskonto. Därefter behöver du välja företagsform.

Registreringen för ditt företag sker via verksamt.se. och om du ska starta ett aktiebolag behöver du även registrera dig hos Bolagsverket.

Beroende på vilken företagsform du väljer kan registreringsprocessen se olika ut.

VIKTIGT!

Du måste ha koll på bokföringen!

Så snart som företaget är startat är du skyldig att hålla koll på pengar som går in och ut ur företaget. Detta kallas bokföring. Det finns regler hur bokföringen skall skötas och man kan få både böter och till och med fängelse om man bryter mot dessa regler.

Om du säljer saker som är momspliktiga så måste du regelbundet redovisa moms till Skatteverket. Har du anställda måste även deras löner etc. redovisas till Skatteverket.

Om du är osäker på hur du sköter bokföring och skatter, kontakta en av våra rådgivare och be honom eller henne om tips på var du kan lära dig mer.

Affärsplan och budget

En affärsplan är ett detaljerat dokument som beskriver mål, strategier och den operativa planen för ett företag. Den innehåller information om marknadsanalyser, finansiella prognoser, produkter eller tjänster, och planer för marknadsföring och försäljning.

En budget är en finansiell plan som uppskattar framtida inkomster och utgifter under en viss tidsperiod, oftast ett år. Den hjälper till att styra ekonomiska beslut, säkerställa att pengar finns för utgifter och underlättar den ekonomiska hanteringen av företaget.

Om du behöver hjälp med din affärsplan eller din budget kan någon av våra affärsutvecklare hjälpa dig att komma igång!

Vilka är dina kunder?

Den viktigaste frågan av dem alla. Man kan göra avancerade och omfattande affärsplaner med en massa siffror men det hjälper inte om du har missbedömt vilka som är dina kunder och vad de vill betala för dina produkter eller tjänster. 

Det viktigaste och bästa du kan göra är att träffa ett antal av de du tror skall bli dina kunder fråga dem om vad de tycker om ditt erbjudande (din produkt eller tjänst). Ju bättre du är på att erbjuda rätt produkt/tjänst till rätt person, desto större chans att du får sälja och kan få in pengar.

Är du inte säker på om kunderna är tillräckligt köpvilliga så vänta gärna med att starta företaget och försök justera ditt erbjudande.

För dig som vill veta mer om att starta företag

Företagets syfte är att tjäna pengar. För att känna pengar behöver man ha kunder, personer eller företag/organisationer, som är beredda att betala för de varor eller tjänster som du erbjuder. Nedan tipsar vi om böcker, länkar och annat där du kan läsa mer hur företaget kan tjäna pengar.

Bok: Loopa – Affärsutveckling för entreprenörer, M. Dynehäll och A. Ståhlberg

Bok: Business Model Generation, A. Ostervalder och Y. Pigneur

Ett företag är alltid skyldigt att hålla ordning på sina pengar, inkomster och utgifter. Nedan är tips på böcker, länkar och annat där du kan läsa mer hur företaget kan redovisa pengar.

Bok: Företagets ekonomi – Handbok för icke-ekonomer, P. Carlsson och J Nyholm

För att få fler kunder och sälja mer behöver många företag marknadsföra sig genom annonser eller annan reklam. Även annan information kan företaget behöva få ut genom olika formar kommunikation, till exempel insändare i lokaltidning, inlägg på sociala medier eller på andra sätt.

När kunderna blir fler och ni behöver bli fler på företaget så kan du behöva anställa. När företaget har anställda är det en mängd olika lagar och regler som du behöver känna till och följa.

När det gäller förhållande mellan personer och/eller företag, inte minst när det handlar om mycket pengar/viktiga frågor kan det vara bra att skriva avtal. Enklare avtal kan man själv skriva utifrån mallar, blir det mer komplext så kontaktar man en jurist, gärna med inriktning på företagsjuridik.