En  Ar

Hon har gjort business av sitt friluftsintresse

Från ledaruppdrag till ansvar för kommunala friluftsverksamheten. Nu har Lena Molander tagit steget till att driva eget företag för att arbeta med sitt frilufts- och fritidsbranschen.

Lena har en lång historia inom friluftsliv. Redan som barn fick hon uppleva naturen tillsammans med familj och vänner. Under en tid var hon ledare i Friluftsfrämjandet där hon fick dela äventyren i naturen med andra likasinnade. Det blev en hel del paddling, vandring och övernattning i naturen.

Under 1990 började Lena arbeta på Ulricehamns kommun som ansvarig för den kommunala friluftsverksamheten. Under några år var hon projektledare för ”Vandra i Sjuhärad” där målsättningen var att lyfta fram och marknadsföra vandringleder för turister.

Anledningen till att Lena till slut valde att starta eget var för att hon under sin anställning upptäckte att det fanns ett behov av någon som samordnar och säljer friluftsaktiviteterna till kommunen och andra aktörer.

”Jag känner mig trygg i den kompetens och erfarenhet jag har genom mitt friluftsintresse och det jobbet jag har haft under lång tid. Jag vet vad det här handlar om.  Runt omkring mig finns det så många duktiga människor inom turismverksamheterna i kommunerna som stöttar mig fullt ut.”

Vi är nyfikna på vilken hjälp du har fått av rådgivande aktörer i starten av ditt företag? 
Från början tog jag hjälp av turistbyrån som jag samarbetat med mycket. De visste vad som finns och vad som behövs och vad som saknas. NUAB har hjälp mycket och pratar jag gärna med folk för att få stöd o hjälp.

Hur driver du ditt företag?
Jag driver bolaget som enskild firma. Det är en bra början. När det växer och blir med lönsamt kanske det blir en annan form. Valde att starta själv men det hade varit jättebra med en kompanjon. Samarbetspartners är jätteviktigt.

Hur särskiljer du dig från andra företag inom samma bransch?
I nuläget finns det få liknande aktörer i Västsverige. Mitt företag erbjuder unikt paketerade tjänster. Exempelvis vandringpaket inklusive alla aktörer, transporter och hotell. Hos mig får du hela upplevelsen i paketet så att du slipper boka hotellet för sig och transporten för sig.

Vad är den största skillnaden från att vara anställd och egenföretagare tycker du? Vilka för- och nackdelar upplever du?
Fördelen mad att starta eget är att få bestämma själv. När man är anställd inom kommun kan det ta tid för att fatta beslut, men nu när jag jobbar själv fattar jag mina egna beslut! Sen självklart var det bekvämt och tryggt att ha en månadslön varje månad.

Vad är det bästa med att driva ett företag enligt dig?
Jag tycker det är jättestimulerande! jag känner mig lite duktig och jag älskar att få vara kreativ. Man känner sig liksom stolt när man fixar allt på egen hand. Samtidigt är det utmanande och det finns alltid något att ta tag i.

Har du några tips och råd till andra som går i tankar att starta företag men som inte vet hur de ska komma i gång?
Det är bra att ha en affärsidé som fyller ett behov, men samtidigt att man vågar ta hjälp. Det är lätt att tro att man ska behöva lösa allt själv, men det måste man inte. Ta hjälp av andras erfarenheter. Till exempel var bokföringen svår för mig, så det lämnade jag åt någon annan för att slippa fastna i något jag inte är bra på och inte tycker om att göra.

Var beredd på att det är mycket jobb och dåligt betalt under en tid. Man måste se till att man har mat på bordet.

Lena Molander