En  Ar

Från anställda till ägare av måleriet

Jesper Berens och Christoffer började jobba som anställda på Stensiö Måleri direkt efter gymnasiet. Idag äger och driver de bolaget tillsammans och har två anställda.

Stensiö Måleri har över 30 års erfarenhet i branschen och jobbar med både privata och offentliga kunduppdrag. De utför alla typer av målningsarbeten, invändigt såväl som utvändigt.

Efter några år som anställda fick Jesper Berens och Christoffer möjlighet att köpa 30 % av bolaget och bara några år senare köpte de ut den tidigare ägaren helt och hållet. Idag har de två anställda.

”Som anställda trivdes vi väldigt bra på Stensiö Måleri. Vi fick göra allt från första kontakten med kund till att färdigställa projekten. Vi nästan betraktade det som vårat.”

Hur fick du idén att köpa företaget?
Det var ett bra läge så det kom naturligt. Vi hade lite tankar på att starta ett nytt företag från grunden. Men det var bättre att köpa det som redan fanns. Stensiö Måleri var ett etablerat företag med stor kännedom i bygden.

Hur uppstod intresset att driva ett företag?
Det blev ganska naturligt. Vi gjorde allt praktiskt, mötte alla kunder och hade bra kontakter med alla. Det kändes som om kunderna var våra och inte företagets.

Vilken hjälp har du fått av rådgivande aktörer i starten av ditt företag?
Det var ett generöst första erbjudande och vi växte in i rollen. Förre ägaren var med i tre år innan vi tog över det helt. Vi var hos en revisor för hjälp, men mest för årsbokslutet. Dessutom är Christoffers familj företagare, så de har varit ett bollplank hela tiden.

Hur driver du företaget? Vad finns det för fördelar och nackdelar med att driva ett företag själv eller tillsammans med någon annan?
Jag driver företaget ihop med en partner. Fler delägare ger mer engagemang, men också längre till beslut. Innan jag och Christoffer tog över helt som ägare började vi mäta resultat för att se att alla bidrog lika.

Men vi tyckte att det till slut blev lite trist, för vem utvärderar vem, egentligen? Tyvärr blev det också lite krockar eftersom vi var i olika faser i arbetslivet.

Nu när det bara är jag och Christoffer är det lite lättare. Vi har samma värderingar och samma mål. Både vi och våra familjer. Vi litar på varandra och behöver inte mäta vårt engagemang vilket är bra.

Hur särskiljer du dig från andra företag inom samma bransch?
Stensiö Måleri jobbar enhetligt från början till slut. Den personen som kommer och kollar på projektet är också den som utför allt och har hela ansvaret. Då blir det inga missförstånd i överlämningen. Vi fokuserar på att ha bra kvalitet på HELA leveransen.

Vad är den största skillnaden mellan att vara anställd och egenföretagare? Vilka är för- och nackdelarna?
Jag tycker det är bättre att vara företagare. Samtidigt är det en större plikt och ibland är det svårt att väga pengar mot fritid. Det är svårt att inte bli girig – exempelvis sudda ut en veckas semester för att jobba istället.

Som anställd har man mer kul på jobbet. Det är inte alltid så allvarligt och man behöver inte ta några jobbiga bitar.

Vad är det bästa med att driva ett företag enligt dig?
Man får jobba med glädje och det är stor frihet under ansvar. Det är en balansgång hela tiden.

I Sverige är det lukrativt att ha företag. Det finns bra förutsättningar. Man har gynnat småföretagare i Sverige.

Kan du berätta om något misstag du har gjort eller något hinder som uppstått som du behövt ta dig igenom? Hur gjorde du för att lösa det?
Vår filosofi är att inte flyga för nära solen. Inte för grandiost.

Under någon period när vi behövde dryga ut jobb tog vi ett uppdrag med att måla dörrar. Jag beslöt att jag skulle måla dem för hand för att göra ett utomordentligt hantverk och lägga ner min själ i projektet. Men när dörrarna var levererade så började dom spricka! Då vad det var bara att ta tillbaka alla dörrar, slänga dem och köpa nya. Det kändes extra surt när jag lade ned extra mycket jobb på att göra något bra.

Har du några tips och råd till andra som går i tankar att starta företag men som inte vet hur de ska komma i gång?
Tänk på det som en process. Se på ditt jobb som om det var ditt eget. Skapa relationer och nätverk. Plugga eller gör så mycket som möjligt i förväg. Bry dig om det du gör. Ha en engagerad karaktär. Det är ingen slump att många framgångsrika företagare har ett starkt engagemang från början.

*Bilden är inte från Stensiö Måleri

Måleri med mask