En  Ar

Elise vågade satsa på sin dröm och startade Säsongsbagar'n

Hej Elise! Vem är du och hur kommer det sig att du har startat Säsongsbagar’n?

Jag heter Elise och är 22 år gammal. Jag driver Säsongsbagar’n. Ett hantverkabageri i Dalsjöfors som drivs i samklang med naturen.

På gymnasiet utbildade jag mig till bagare och konditor. Jag har även en eftergymnasial utbildning från Yrkeshögskolan. Där breddade jag mina kunskaper och kunde djupdyka i bland annat mjölets olika beståndsdelar och den kemiska processen som sker under tiden bakverket är i ugnen.

Trots min utbildning känner jag att jag aldrig kommer bli fullärd. Det finns alltid något nytt att lära och jag fortsätter att nörda ner mig i detaljer och tekniker för att bli en ännu bättre bagare och konditor.

Min affärsidé började gro redan när jag var liten. Min farmor som jag var väldigt nära bakade mycket och alltid med det som var i säsong. Vi brukade gå ut tillsammans för att se vad naturen hade att erbjuda och bakade utefter det. När jag var 15 år förstod jag att jag ville driva en verksamhet i den andan. När jag blev 18 år startade jag UF-företaget ”Säsongsfika” och ville göra en bakbok. Jag ville berätta hur man kunde jobba med årstiderna och ta vara på naturens oändliga skafferi.

När jag kom ut i branschen insåg jag hur mycket halvfabrikat som användes i bagerier. Jag kände inte att jag kunde stå bakom det så jag bestämde mig för att starta eget företag. Jag ville att allt i min verksamhet skulle genomsyras av hållbarhet. Inte bara det vi skapade utan även textilier, möbler och även arbetsförhållandena. Idag har branschen tyvärr en stor omsättning på folk på grund av det slitsamma arbetet. Jag vill att allt jag gör ska spegla mina värderingar och min passion. Detta ledde till slut fram till Säsongsbagar’n.

Vad är det bästa med att vara egenföretagare?
Som egenföretagare har jag friheten att bestämma vilka råvaror jag vill använda och hur jag vill skapa mina produkter. Jag kan också göra min röst hörd och kommunicera mina värderingar till mina kunder och anställda på ett sätt som känns meningsfullt.

Har du stött på några hinder under resans gång?
När jag startade Säsongsbagar’n stötte jag på en del hinder. Särskilt när det gällde finansieringen. Jag sökte lån på flera ställen, men fick avslag efter avslag. Jag bestämde mig för att ta hjälp för att se över min affärsplan och kom då till Drivhuset som hjälpte mig vidare till Almi. De spelade en avgörande roll i att hjälpa mig att komma i gång med min verksamhet.

Vilka nackdelar finns det med att driva eget?
Att vara egenföretagare har naturligtvis sina för- och nackdelar. Det finns ingen att ringa när du är sjuk, allting är 100% ditt eget ansvar. Är du anställd slutar du att jobba efter att du gått hem för dagen, men som egenföretagare är du ständigt i gång. Samtidigt har man en enorm frihet att forma sina dagar och jag har alltid sista ordet vid beslut.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Som egenföretagare varierar mina dagar ganska mycket. Varannan vecka börjar jag tidigt. De veckorna börjar dagen vid 03.00 och jag är på bageriet vid 04.00. Då börjar jag baka det som ska säljas under dagen och jag sätter även degar för dagen efter. Jag brukar sluta vid lunchtid, ta mig hem och sova lite och sen fortsätter dagen med fakturering, planering och annat administrativt.

Som företagare har jag stora mål och visioner för min verksamhet. För mig handlar det inte bara om att ha ett företag, utan om att skapa något som kan påverka och förbättra branschen. Jag vill bidra och skapa en bättre och mer hållbar framtid.

Vilka råd skulle du ge någon som vill starta eget företag?
Du måste våga! Ta steget och starta eget. Bär det inte så har du fått massor av erfarenhet. Det är en inställning som är viktig att ha innan du startar eget.

När jag bestämde mig för att bli entreprenör var det en del som sa att jag inte skulle göra det. Men jag kände i hela kroppen att jag måste testa! Annars kommer jag gå och undra hela livet hur det hade gått.

Du kan hitta mer information om Säsongsbagar’n och kan komma i kontakt med Elise på:

Instagram: sasongsbagarn
elise@sasongsbagarn.se

Foto: Molly Löfgren

Elise startade företag i Sjuhärad