En  Ar

”Vi vill alltid vara bättre än igår”

Anton Peterson driver Ulricehamns Trädfällning. Han är uppvuxen på en gård i Uddevalla och  entreprenörskap är ett stort intresse för honom. Redan i tidig ålder började Anton marknadsföra gräsklippning till sina grannar. När det sedan blev dags att välja gymnasium blev Svenljunga Naturbruk ett naturligt val för honom. Han hade ett tidigt intresse för maskiner. Efter studenten 2015 fick Anton jobb som skogsmaskinförare men det dröjde inte länge innan han insåg att jobbet som stillasittande maskinförare inte var något för honom. Han bestämde sig för att prova sina egna vingar och starta företag. Inte långt efter starten skrev sitt första kontrakt med ett stort skogsbolag och flyttade till Ulricehamn.

Vill du berätta lite om dig själv?
Jag är 27 år gammal snart 2 barns far, brinner för entreprenörskap, affärer och att skapa långsiktiga relationer.

Har du tidigare erfarenhet av att driva eget företag?
Vad ligger bakom din affärsidé? Hur föddes den?
Jag började redan under gymnasietiden att arbeta med fällning av svåra träd och insåg snabbt att det fanns en marknad för fällning av svåra träd och även skogsvård. Behovet var stort inom marknaden och tillslut utbildade jag mig till Arborist.

Hur ser en normal dag ut för dig som egenföretagare?
En vanlig dag numera innebär mycket administrativa arbeten, planering av framtida projekt och kundbesök. I dagsläget är vi åtta medarbetare som jobbar på Ulricehamns trädfällning.

Vilka mål och visioner har du med din verksamhet?
Vårt mål är självklart alltid att bli bättre än vi var igår. Vi vill tillhandahålla tjänster med hög kvalitet och arbeta hållbart. Jag hade i början höga mål, en tydlig målsättning och förväntningar. Dock växte allt väldigt fort och till slut behöver man även bromsa in och tänka till. Alla mål som man för fem år sedan kanske inte riktigt trodde på har vi uppnått. Då tänker man ju självklart ’’ Jaha, nudå? ’’.. Men det är väl självklart bara sikta mot nya mål.

Hur kom du fram till att du ville driva eget företag och vilken hjälp har du fått av rådgivande aktörer i starten av ditt företag?
Jag tycker att man ska fokusera på det man är bra på. Man behöver även ha ett bollplank- i det mesta. Allt ifrån att göra en investering till att utveckla ett koncept. Våga fråga om hjälp är bra. Det första jag gjorde var att skaffa sig en revisor. Han använder jag än i dag. Inte bara som min revisor, utan även som mitt bollplank, mentor. Mitt tips är att outsourca det man inte är bäst på.

Vad skulle du säga är din USP? Hur särskiljer du dig från andra företag inom samma bransch?
Jag har en filosofi att man ska erbjuder hela kedjan-total entreprenad. Det är inte bara att fälla ett träd, det blir mycket att ta reda på efter man fällt ett träd. Skräp, kvistar och stubbar.

Kan du berätta om något misstag du hittills har gjort eller något hinder som uppstått som du behövt ta dig igenom? Samt hur du gjorde för att lösa det?
Det är självklart man gjort misstag. Misstag måste man och ska man göra. Att vara företagare handlar ju mycket om att vara en problemlösare till vardags. Misstag tycker jag är värdefulla, du lär dig hela tiden av dem. En annan lärdom är att aldrig ge upp.

Vad är den största skillnaden mellan att vara anställd och egenföretagare? Vilka är för- och nackdelarna?
Det tycker jag är väldigt svårt att svara på, jag har ju inte varit anställd speciellt stor del av mitt arbetsliv. Det viktigaste tror jag är att se lite till vad man själv känner för att göra, det är nog det viktigaste.

Har du några tips och råd till andra som går i tankar att starta företag men som inte vet hur de ska komma i gång?
FÖRST OCH FRÄMST -Vad vill Du göra? Det är nog viktigt att man gör något man brinner för, du kommer aldrig ha någon ork i långa loppet om du inte älskar det du gör.

För att komma i kontakt med Anton och företaget kan du besöka ulricehamnstradfallning.com

Anton Peterson, Ulricehamns Trädfällning